3D geprinte hulpmiddelen en hersterilisatie

3D printen wordt steeds meer geaccepteerd in de medische zorg. De 3D printtechniek is dan ook zeer geschikt en breed inzetbaar voor patiënt-specifieke hulpmiddelen. Een van de grote voordelen van 3D printen is de ontwerpvrijheid. Dit stelt medisch specialisten en ontwerpers in staat om de juiste hulpmiddelen te ontwikkelen om daarmee een nóg betere zorg te kunnen bieden.

Chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken. Maar ook de patiënt profiteert, want de ingreep verloopt efficiënter en effectiever. Bovendien maakt 3D printing de zorg goedkoper.


 

Hersterilisatie en 3D printen

Naast patiënt-specifieke toepassingen wordt 3D printen binnen het medisch werkveld ook steeds vaker ingezet voor kleine tot middelgrote series. Dit is vooral geschikt voor medtech toepassingen en startups die eerste serie prototypes laten produceren. Dat betekent geen grote voorraden meer, maar kleine duurzame oplagen in ziekenhuizen en medtech-bedrijven.

Kleine series? 3D printen!

Kleinere series betekent ook vaak dat de hulpmiddelen vaker gebruikt worden en dus ook vaker gereinigd en gesteriliseerd gaan worden. Het proces, inclusief de hersterilisatie van 3D geprinte modellen, is goed in te richten. Uit onderzoek is gebleken dat de materialen uitermate geschikt zijn voor hersterilisatie en hergebruik.
 

3D geprinte Sizer: non-customized en verkrijgbaar in meerdere maten

De sizer wordt gebruikt voor patiënten met een inklemming bij de overgang van de heupkop en de heupnek. Dit wordt ook wel femoro-acetabulaire impingement (FAI) genoemd. Het product is een medisch hulpmiddel voor de chirurg om de heupkop zo goed mogelijk bij te slijpen tot er geen impingement meer optreedt. De sizers zijn non-customized en zijn in verschillende maten te verkrijgen. Het product is bedoeld voor kortdurend gebruik (<24u) op het botgewricht.

Welk model is geschikt?

Welk medisch product geschikt is, hangt af van het ontwerp. Daartoe is een aantal ontwerpregels opgesteld (design rules). Dat geeft al een eerste goede indruk of het model voldoet. Nieuwsgierig of uw model geschikt is voor hergebruik buiten de O.K.? Neem dan contact met ons op! We helpen graag met engineering, validatie en productie van het 3D geprinte medische hulpmiddel.